Meedoen aan virtual runs, is dat wat?

1/8
Hemmense bos cross

Een aantal weken geleden keek je nog uit naar rondjes hardlopen met vrienden, gezellige trainingen en mooie wedstrijden. Nu lijkt het ondenkbaar dat zoiets deze zomer überhaupt nog gaat gebeuren. Running solo is de nieuwe trend en virtual runs worden steeds populairder. Hoe blijf je gemotiveerd en houd je de moed erin nu hardlopen iets is geworden wat je écht helemaal zelf moet doen?

Het laatste échte wedstrijdje

Hemmense Boscross
Ziet er gek uit toch, zo dicht bij elkaar?

Op zaterdag 6 maart (dit voelt echt als een eeuwigheid geleden) was er nog weinig aan de hand. Met collega’s deed ik mee aan de Hemmense Boscross (zie grote foto), een kleinschalige bosloop waar je zelfs nog de hekjes zelf moet openduwen. Het was een gezellige en mooie middag. Uiteindelijk liep ik zelfs een parcoursrecord. Achteraf ben ik heel blij dat ik dit leuke wedstrijdje nog mee heb kunnen pikken.

Wintersport in Oostenrijk

De volgende dag de auto in voor een paar dagen Wintersport in Oostenrijk. Niks aan de hand. Lekker geskied, in de après-ski geweest en gewoon hutje mutje in de gondel. Maar vanaf de thuiskomst, op donderdag enkele minuten voor de eerste persconferentie, lijken we in een film te zitten. Hoewel we allemaal weten hoe die film gaat, weten we nog steeds niet hoe die zal eindigen…

Running solo

Genieten van het mooie weer

Iedereen rent wel eens alleen toch? Dus die eerste paar weken hebben we denk ik best wel goed overleefd. Focus op eigen tempo en gewoon gaan wanneer het goed uitkwam, vaak nog tussen het thuiswerken door. Nieuwe plekken ontdekken en genieten van het mooie weer. Maar de doelen zijn weg. Geen wedstrijden meer om naar uit te kijken. Geen trainers of vrienden die je motiveren om net dat extra tandje erbij te doen.

Virtual runs

Van dit soort tijden worden we creatief. Er zijn nu steeds meer virtual runs waar je aan mee kunt doen: je rent een bepaalde afstand op een bepaalde dag, maar dan alleen en op een willekeurige plek. Zo is er CoronaSolo5k.com (binnenkort volgt er ook een 10 km) wordt de Batavierenrace (studentenestafette) virtueel gelopen en kun je door je in te schrijven voor een evenement van VirtualRunners.nl zelfs een medaille verdienen.

CoronaSoloRun 5 kilometer
Nieuw PR op de 5 km!

Hoewel ik eigenlijk niet zo’n zin had in een virtual run (zelf vind ik evenementen vooral leuk vanwege de sfeer) deed ik op 25 april toch spontaan mee aan de #CoronaSolo5k. De afgelopen weken had ik heel wat meer kilometers gemaakt dan normaal en ik wilde wel eens weten of dat zin had gehad.

Nou die sfeer heb ik gemist hoor! Kapot gaan in je eentje terwijl voorbijgangers je aankijken alsof je niet goed bij je hoofd bent. Want ja het tomatenhoofdgehalte en het gehijg waren nogal aanwezig. De ‘waarom-doe-ik-dit-gedachte’ was er zeker 3 van de 5 kilometer. Toch liep ik 36 seconden van mijn PR af! Oké, ik baalde wel een beetje dat onder de 20 minuten duiken net niet gelukt was. Maar er moet altijd ruimte zijn voor verbetering toch? Ik weet nu in ieder geval wel weer waar ik sta en dat geeft weer motivatie om er de komende weken tegenaan te gaan. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet of die motivatie groot genoeg is om nog eens zo’n solo virtual run te doen. Sfeer is toch wel een dingetje.

Geniet van het lopen, want dat kan nog wél

Heb je motivatie nodig? Dan is een virtual run zeker leuk! Je kunt natuurlijk ook anderen uitdagen, zodat het meer als een wedstrijd voelt. Maar opgepast, er is geen publiek dat je de finish over schreeuwt en dat scheelt misschien meer dan je verwacht. Doe voorzichtig. Naar de fysio gaan kan nog niet en alternatief trainen is ook niet makkelijk nu de sportscholen dicht zitten. Maar vergeet vooral niet om te genieten van de kilometers die je maakt, want het kan nog wél.