7 cadeautjes die je krijgt van hardlopen

5/8
Hardlopen - Zandvoort Circuit Run

2020 komt eraan! Waarschijnlijk heb je al goede voornemens. (Jawel, toch?!) Meer sporten? (Meer) hardlopen? Voornemens zijn in ieder geval nooit makkelijk. Zeker niet in het begin. Op zoek naar wat extra aanmoediging? Naast de standaard motivaties zoals ‘een betere conditie’ en ‘kerstkilo’s eraf’ lees je hier 7 extra voordelen die hardlopen met zich meebrengt.

Eind 2016 liep ik voor het eerst de Montferland Run. Dit was het eerste hardloopevenement waar ik een paar keer serieus voor geoefend had. Deze wedstrijd ging zeker niet vanzelf, maar na de finish besloot ik voor het volgende jaar van m’n goede voornemens een concreet doel te maken (tip!): gemiddeld elke maand een hardloopwedstrijd. Heel leuk hoor en ik heb het gehaald, maar geloof me: houd het realistisch. Als beginnende hardloper raak je (lees: raakte ik) hierdoor om de haverklap geblesseerd. Geef jezelf de tijd om te wennen aan meer hardlopen. Dat scheelt een hoop frustraties. Inmiddels ben ik wat verstandiger geworden. De frustraties waren niet voor niets, want ik loop nog steeds heel graag hard. Daar haal ik veel extra voordelen uit. Die voordelen zie ik als cadeautjes.

Arnhem ontdekken tijdens het hardlopen: Meinerswijk
Meinerswijk (Arnhem) heb ik ontdekt via Strava. Met een beetje geluk krijg je hier ook nog gezelschap.

1. Je ziet veel nieuwe dingen

Hardlopen betekent kilometers maken. Kilometers die overal heen kunnen gaan. Zo kom je op plaatsen waar je nog niet eerder was. Of je nu al heel lang op dezelfde plek woont of net bent verhuisd: je ontdekt gegarandeerd weggetjes, parken, gebouwen of ander dingen die je nog niet eerder zag. In het begin vond ik het zelf nog wel eens lastig om een leuke route te bedenken, maar dat kan steeds makkelijker. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld op Strava (hét sociale netwerk voor hardlopers en fietsers). Ook kun je met sommige sporthorloges een route laten maken en navigeren tijdens het lopen. I-de-aal als je het mij vraagt.

2. Je krijgt een beter richtingsgevoel

Dit geldt vooral als je normaal gesproken o-ve-ral Google Maps voor gebruikt. Guilty! Doordat je tijdens het lopen op veel meer plekken komt waar je eerder nog nooit was, krijg je een beter richtingsgevoel. Je verdwaalt af en toe, loopt een kilometer linksom, dan weer rechtsom en ineens weet je hoe het in elkaar steekt.

3. Ontstressen wordt een eitje

Omdat ik best een stresskip ben, kreeg ik het advies om te gaan hardlopen. Het is dus helemaal niet zo dat ik op een dag wakker werd en dacht: “Yes, hardlopen, let’s go!”. Integendeel. Ik liep met moeite 9 kilometer per uur. Maar hoe snel je loopt, maakt eigenlijk niet uit. Sterker nog, juist duurloopjes zijn fijn om je hoofd leeg te maken. Je gedachten dwalen af en je geniet. Of je merkt dat helder denken ineens heel goed gaat.

‘Tijd’ is tijdens zulke loopjes ineens heel onbelangrijk. Hoewel ik eigenlijk een bloedhekel heb aan te laat komen, komt het regelmatig voor dat ik ergens een paar minuten later ben, omdat ik zogenaamd ‘ de tijd was vergeten’ tijdens het lopen. Terwijl ik eigenlijk dacht: no stress, maakt niet uit!

4. In slaap komen is makkelijker

Ligt je ’s avonds vaak wakker tot in de nachtelijke uurtjes? Dit gebeurt je minder vaak als je hardloopt. Niet alleen omdat je je hoofd hebt leegmaakt, maar ook omdat je lichaam een stuk vermoeider is. Doe je favoriete rondje wel een aantal uur voordat je wil gaan slapen. Anders bestaat de kans dat je juist nog te actief bent om in slaap te komen.

5. Je leert nieuwe mensen kennen

Hardlopen - Bridge to Bridge Arnhem
Het is altijd leuker om samen de strijd aan te gaan – Bridge to Bridge, Arnhem.

Misschien is dit wel het grootste voordeel. Tijdens het hardlopen kom je (oké in een dorp iets minder vaak) altijd wel iemand tegen die ook fanatiek bezig is. Als je Strava koppelt aan Facebook zie je meteen wie van je vrienden de smaak al goed te pakken heeft. Dat motiveert en geeft je de kans om nieuwe mensen te leren kennen. Doe je vaker mee aan een evenement (in de buurt)? Dan merk je dat je steeds dezelfde mensen ziet. En zij zien jou ook! Laatst werd ik zelf aangetikt: “Hé, jij was twee weken geleden ook in Elst, toch?”. Dat was ik inderdaad en we hadden meteen een leuk gesprek. Heb je de smaak goed te pakken? Sluit je aan bij een loopgroep of atletiekvereniging. Een goede stok achter de deur en ook erg gezellig!

6. Je krijgt sneller een zomers kleurtje

De kers op de taart. Heb je geen zin en schijnt het zonnetje? Hup, naar buiten en lopen. Een kleurtje krijgen gaat bij iedereen in een ander tempo, maar tijdens het hardlopen gaat het in ieder geval sneller. (Smeer je dus ook goed in vanaf het voorjaar). Voor mijn gevoel gaat het nog sneller als je goed zweet, maar dat durf ik niet zomaar te beweren. Toch blijf het leuk als je in het voorjaar hoort: “Hoe ben jij dan al zo bruin?”. En dat je met een big smile kan zeggen: “door het hardlopen!”.

Kling, kling, kling!

7. Medailles

Op deze lijst mogen de échte cadeautjes natuurlijk niet ontbreken. Bij veel hardloopevenementen ontvang je een medaille als je de finish haalt. Zo hoef je nooit te vergeten dat je weer eens goed bezig bent geweest.